Lönestatistik
Lönestatistiken unionen – Genom medlemskap i facket får du tillgång till relevant lönestatistik som visar lönenivåerna för de olika yrkesgrupper som facket organiserar. Genom att ta del av denna kan du få insikt i sådana saker som aktuella ingånglöner och liknande vilket du med fördel bör ta del av inför en intervju till en ny tjänst. När det gäller statistiken så visar facken upp statistiken som är relevant för deras medlemmars verksamhetsområden, dvs Kommunal har statstik som visar löner hos kommunalanställda medans Unionen visar statistik som rör tjänstemän inom det privata näringslivet.
löner efter skatt
Räkna ut lön efter skatt 2019 och beräkna löner nettolön efter skatt baserat på kommunalskatt och landstingsskatt skatten som ska dras från lönen. Lön efter skatt du får ut på vilken kommun du bor i skatteprocent mellan 29.19% (procent) och 35.15% (procent) tar arbetsgivaren ut Kommunalskatt Landstingsskatt Statlig skat TV-skatt Värnskatt Jobbskatteavdrag från lönen.
Skattesatser 2019
Unionen löner
Medlemmar i Unionen ska ha del av lönerevision i enlighet med de löneprinciper efter lönerevisionen 2019 angivna lägsta löner avser tjänsteman med heltidsanställning unionen lönen uppgå till:
- lägst 17 499 kr per månad om tjänstemannen fyller mellan 20 och 24 år.
- lägst 20 771 kr per månad om tjänstemannen fyller lägst 24 år.
För Unionen deltidsanställda gäller att lön skall omräknas i proportion till vad deltiden utgör i procent av heltid.
lönesamtal Unionen
Lönesamtal hålls årligen mellan lönesättande chef och tjänstemannen. Unionens lönestatistik hjälper dig att se om din lön ligger på rätt nivå förbereder dig för lönesamtalet. Mål- och lönesamtal kan hållas vid samma tillfälle. Utöver ett lönesamtal eller löneförhandling varje år finns det andra tillfällen som ger dig möjlighet att förhandla din lön.
Löneutveckling Unionen
Arbetsgivaren ska till den Unionen redovisa de medlemmar som inte får någon löneutveckling eller en löneutveckling som väsentligt understiger den för övriga medlemmar på Unionen och skälen härför. ska ta del av löneutvecklingen. Vad kan du göra för att påverka din framtida löneutveckling? Grunden för din lön och framtida löneutveckling är din professionella och personliga utveckling.
Sjuklön / sjuklönelagen 2019
Från och med den 1 januari 2019 ändras sjuklönelagen på så sätt att ett karensavdrag införs och det ersätter dagens karensdag. I kollektivavtalen med Unionen anges att sjuklön regleras i lagen om sjuklön. För sjukfrånvaro upp till 20 % av genomsnittlig veckoarbetstid (karens) i sjukperioden:
- månadslönen x 12,2
- 52 x veckoarbetstiden
- Efter karenstiden på 8 timmar ska sjuklön utbetalas.
För dagar i en sjuklöneperiod (t.o.m. 14 kalenderdagen) som arbetstagaren gått miste om lön utgör sjuklönen 80 % av anställningsförmånerna. Ett avdrag om 20 procent motsvarar en dag med sjuklön för den som arbetar lika många timmar varje dag fem dagar i veckan.